Online IAS preparation

UPSC Prelims 2017 Key and Solutions

1) With reference to the Parliament of India, consider the following statements:

  1. A Private member’s bill is a bill presented by a Member of Parliament who is not elected but only nominated by the President of India
  2. Recently, a private member’s bill has been passed in the Parliament of India for the first time.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

Explanation Private member bills are bills introduced in parliament by MPs who are not ministers. Previously, 14 private member bills have been passed.

 

2) With reference to difference between the culture of Rigvedic Aryansa and Indus Valley people, which of the following statements is/are correct?

  1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
  2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus Valley people knew only about copper and iron.
  3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having been aware of this animal

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

Explanation : Indus valley was bronze age civilization, they did not know about iron. They did not know about horse either. There is no mention of warfare in Indus Valley civilization. See this link http://www.thehindu.com/thehindu/op/2002/03/05/stories/2002030500130100.htm

 

3) ‘Recognition of Prior Learning Scheme’ is sometimes mentioned in the news in reference to

(a) Certifying the skills acquired by construction workers through traditional channels.

(b) Enrolling the persons in Universities for distance learning programmes

(c) Reserving some skilled jobs to rural and urban poor in some public sector undertakings

(d) Certifying the skills acquired by trained under the National Skill Development Programme

 

Answer : (a)

Explanation : See this link

https://www.sdi.gov.in/en-US/HomePageDocs/RPL_Scheme-4-12-14.pdf

 

4) From the ecological point of view, which  one of the following assumes importance in being a good link between the Eastern Ghats and Western Ghats?

(a) Sathyamangalam Tiger Reserve

(b) Nallamala Forest

(c) Nagarhole National Park

(d) Seshachalam Biosphere Reserve

 

Answer : (a)

Explanation : Sathyamangalam Tiger Reserve is at the junction of eastern and western ghats

 

5) One of the implications of equality in society is the absence of

(a) Privileges

(b) Restraints

(c) Competition

(d) Ideology

 

Answer : (a)

 

6) Consider the following statements in respect ofTrade Related Analysis of Flora and Fauna in Commerce (TRAFFIC)

  1. TRAFFIC is a bureau under UNEP
  2. The mission of TRAFFIC is to ensure that trade in wild plants and animals is not a threat to conservation of nature.

 

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

 

Explanation : TRAFFIC’s mission is to ensure that trade in wild plants and animals is not a threat to the conservation of nature. It is a strategic alliance of UNEP and WWF.

 

 

7) Which principle among the following was added to the DPSP by the 42nd Amendment to the constitution?

(a) Equal pay for equal work for both men and women

(b) Participation of workers in the management of industries

(c) Right to work, education and public assistance

(d) Securing living wage and human conditions of work to workers

Answer : (b)

Explanation : It inserted article 43A.  Participation of workers in management of industries

8) Which one of the following statements is correct?

(a) Rights are claims of the state against citizens

(b) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a State.

(c) Rights are claims of citizens against the State.

(d) Rights are privileges of a few citizens against the many.

Answer : (c)

 

9) Which of the following gives ‘Global Gender Gap Index’ ranking to the countries of the world?

(a) World Economic Forum

(b) UN Human Rights Council

(c) UN Women

(d) World Health Organization

Answer : (a)

 

10) Which of the following statements is/are correct regarding Smart India Hackathon 2017?

  1. It is a centrally sponsored scheme for developing every city of our country into Smart Cities in a decade.
  2. It is an initiative to identify new digital technology for solving the many problems face by our country
  3. It is a programme aimed at making all the financial transactions in our country completely digital in a decade.

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer: (b)

 

11) Which of the following statements is/are correct regarding the Monetary Policy Committee?

  1. It decides the RBI’s benchmark interest rates.
  2. It is a 12 member body including the Governor of RBI and is reconstituted every year.
  3. It functions under the chairmanship of the Union Finance Minister.

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer: (a)

Explanation : The Reserve Bank of India Act, 1934 (RBI Act) has been amended by the Finance Act, 2016,  to provide for a statutory and institutionalised framework for a Monetary Policy Committee, for maintaining price stability, while keeping in mind the objective of growth. The Monetary Policy Committee would be entrusted with the task of fixing the benchmark policy rate (repo rate) required to contain inflation within the specified target level.

The Monetary Policy Committee of RBI, with the following composition, namely:-

 

(a)        The Governor of the Bank—Chairperson, ex officio;

(b)        Deputy Governor of the Bank, in charge of Monetary Policy—Member, ex officio;

(c)        One officer of the Bank to be nominated by the Central Board—Member, ex officio;

(d)       Shri Chetan Ghate, Professor, Indian Statistical Institute (ISI) —Member

(e)        Professor Pami Dua, Director, Delhi School of Economics (DSE) — Member

(f)        Dr. Ravindra H. Dholakia, Professor, Indian Institute of Management (IIM),         Ahmedabad—  Member

 

12) With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements

  1. It is a song and dance preformance.
  2. Cymbals are the only musical instrument used in its performance
  3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna

 

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 only

Answer: (b)

Explanation : Manipuri Sankirtana is a form of performing art involving ritual singing, drumming and dancing performed in the temples and domestic spaces in Manipur State in India. It uses cymbals and drums. Through the performances which exhibit unparalleled religious devotion and energy, the performers narrate the many stories of Krishna often moving the spectators to tears.

 

13) Who among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari settlement in India during the British Rule?

  1. Lord Cornwallis
  2. Alexander Read
  3. Thomas Munro

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

 

14) In the context of solving pollution problems, what is/are the advantage/advantages of bioremediation technique?

  1. It is a technique for cleaning up pollution by enhancing the same biodegradation process that occurs in nature.
  2. Any contaminant with heavy metals such as cadmium and lead can be readily and completely treated by bioremediation using microorganisms.
  3. Genetic engineering can be used to create microorganisms specifically designed for bioremediation.

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

Explanation : However, not all contaminants are easily treated by bioremediation using microorganisms. For example, heavy metals such as cadmium and lead are not readily absorbed or captured by microorganisms. See https://en.wikipedia.org/wiki/Bioremediation

 

15) The Trade Disputes Act of 1929 provided for

(a) The participation of workers in the management of industries.

(b) arbitrary powers to the management to quell industrial disputes.

(c) an intervention by the British court in the event of trade dispute.

(d) a system of tribunals and a ban on strikes.

Answer : (d)

 

16) Local Self Government can best be explained as an exercise in

(a) Federalism

(b) Democratic decentralization

(c) Administrative delegation

(d) direct democracy

Answer : (b)

 

17) Consider the following statements:

With reference to the Constitution of India, Directive Principles of State Policy constitute limitations upon

  1. legislative function.
  2. executive function.

 

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

 

18) The term ‘Digital Single Market Strategy’ seen in the news refers to

(a) ASEAN

(b) BRICS

(c) EU

(d) G20

Answer : (d)

Explanation : Digital Single Market is a planned sector of the European Single Market that covers digital marketing, E-commerce and telecommunication

 

19) At one of the places in India, if you stand on the seashore and watch the sea, you will find that the sea water recedes from the shore line a few kilometres and comes back to the shore twice a day, and you can actually walk on the sea floor when the water recedes. This unique phenomenon is seen at

(a) Bhavnagar

(b) Bheemunipatnam

(c) Chandipur

(d) Nagapattinam

Answer : (c)

Explanation : Chandipur, also known as Chandipur-on-sea, is a small sea resort in Baleswar District, Odisha, India. The beach is unique in that the water recedes up to 5 kilometers during the ebb tide.

 

20) With reference to the ‘Prohibition of the benami property transactions act, 1988’, consider the following statements

  1. A property transaction is not treated as a benami transaction if the owner of the property is not aware of the transaction.
  2. Properties held in benami are liable for confiscation by the Government.
  3. The Act provides for three authorities for investigations but does not provide for any appellate mechanism.

 

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer: (b)

Explanation: Appellate mechanism has been provided by recent amendment in the act and was not provided for in the original act.

 

21) Due to some reasons, if there is a huge fall in the population of species of butterflies, what could be its likely consequence/consequences?

  1. Pollination of some plants could be adversely affected.
  2. There could be a drastic increase in the fungal infections of some cultivated plants.
  3. It could lead to a fall in the population of some species of wasps, spiders and birds.

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)  [doubtful]

Refer: http://www.onegreenplanet.org/environment/how-the-butterfly-can-shape-an-ecosystem-and-why-we-need-to-protect-them/

 

22) It is possible to produce algae based biofuels, but what is/are the likely limitation of developing countries in promoting the industry?

  1. Production of algae based biofuels is possible in seas only and not on continents.
  2. Setting up and engineering the algae based biofuel production requires high level of expertise/technology until the construction is completed.
  3. Economically viable production necessitates the setting up of large scale facilities which may raise ecological and social concerns.

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

Refer: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3152439/

 

 

23) Which of the following are the objectives of ‘National Nutrition Mission’?

  1. To create awareness relating to malnutrition among pregnant women and lactating mothers.
  2. To reduce the incidence of anaemia among the young children, adolescent girls and women.
  3. To promote the consumption of millets, coarse cereals and unpolished rice.
  4. To promote the consumption of poultry eggs.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 4 only

(d) 3 and 4 only

Answer: (a)

Refer: http://pib.nic.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=108509

 

24) Consider the following statements:

  1. The Factories Act, 1881 was passed with a view to fix the wages of industrial workers and to allow the workers to form trade unions.
  2. N.M Lokhande was a pioneer in organizing the labour movement in British India.

 

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

Explanation: Trade unions were not allowed

 

25) In the context of mitigating the impending global warming due to anthropogenic emissions of carbon dioxide, which of the following can be the potential sites for carbon sequestration

  1. Abandoned and uneconomic coal seams.
  2. Depleted oil and gas reservoirs.
  3. Subterranean deep saline formations

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

Explanation: Carbon dioxide (CO2) is naturally captured from the atmosphere through biological, chemical, and physical processes. Artificial processes have been devised to produce similar effects, including large-scale, artificial capture and sequestration of industrially produced CO2 using subsurface saline aquifers, reservoirs, ocean water, aging oil fields, or other carbon sinks.

 

26) The object of the Butler Committee of 1927 was to

(a) Define the jurisdiction of the Central and Provincial Governments.

(b) Define the powers of the Secretary of State for India

(c) Impose censorship on national press.

(d) Improve the relationship between the Government of India and the Indian States

Answer : (d)

Explanation: A three -member committee headed by Harcourt Butler, appointed on December 16, 1927 to examine the relations between the native states and the paramount power, declined to define what paramountcy was but clearly and fortrightly stated that “paramountcy must remain paramount”

 

27) The term ‘Domestic Content Requirement’ is sometimes seen in the news with reference to

(a) Developing solar power production in our country

(b) Granting licenses to foreign T.V. channels in our country

(c) Exporting our food products to other countries

(d) Permitting foreign educational institutions to set up their campuses in our country

Answer : (a)

 

28) Consider the following statements:

  1. The Nuclear Security Summits are periodically held under the aegis of the UN.
  2. The International Panel on Fissile Materials is an organ of IAEA

 

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

Explanation: Refer https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_Security_Summit and https://en.wikipedia.org/wiki/International_Panel_on_Fissile_Materials

 

29) Who among the following can join National Pension System (NPS)?

(a) Resident Indian citizens only

(b) Persons of age from 21 to 55 only

(c) All State Government employees joining the services after the date of notification by the respective State Governments.

(d) All Central Government employees including those of Armed Forces joining the services on or after 1st April, 2004

Answer : (c)

Explanation: Indian citizens irrespective of whether citizen or not are allowed. Age limit is 18 to 60 years. Members of Armed Forces cannot join NPS.

 

30) With the reference to river Teesta, consider the following statements:

  1. The source of river Teesta is same as that of Brahmaputra but it flows through Sikkim.
  2. River Rangeet originates in Sikkim and it is a tributary of river Teesta
  3. River Teesta flows into Bay of Bengal on the border of India and Bangladesh.

 

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

Explanation: Teesta River is lifeline of Sikkim and makes a border between Sikkim and West Bengal before joining the Brahmaputra as a tributary in Bangladesh. The total length of the river is 315 kilometres . It originates at Tso Lhamo Lake in North Sikkim and is formed by the melting of the Tista Khantse glacier. Just before the Teesta Bridge, which joins Kalimpong with Darjeeling, the river is met by its main tributary, the Rangeet River. At this point, it changes course southwards flowing into West Bengal. The river hits the plains at Sevoke, at a distance of 22 Km from Siliguri, where it is spanned by the Coronation Bridge which links the north-east states to the rest of India. The river then courses its way to Jalpaiguri and then to Rangpur District of Bangladesh, before finally merging with the mighty Brahmaputra at Fulchori.

 

31) Consider the following statements:

  1. In tropical regions, Zika Virus disease is transmitted by the same mosquito that transmits dengue;
  2. Sexual transmission of Zika virus disease is possible

 

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Refer https://www.cdc.gov/zika/transmission/index.html

 

32) Consider the following statements:

  1. The standard mark of Bureau of Indian Standard (BIS) is mandatory for automotive tyres and tubes;
  2. AGMARK is a quality certification mark issued by the Food and Agricultural Organisation (FAO)

 

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (a)

Refer http://www.bis.org.in/cert/ProdUnManCert.asp and https://en.wikipedia.org/wiki/Agmark

 

33) What is/are the advantages/advantages of implementing the national agricultural market scheme –

  1. It is Pan- India electronic trading portal for agricultural commodities;
  2. It provides the farmers access to nation wide market, with prices commensurate with the quality of the produce

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

 

34) With reference to the National Intellectual Property Rights Policy, consider the following statements –

  1. It reiterates India’s commitment to the Doha development Agenda and the TRIPS Agreement.
  2. Department of Industrial Policy and Promotion is the nodal agency for regulating Intellectual Property Rights in India.

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Refer http://pib.nic.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=145338

 

35) According to the Wildlife Protection Act, 1972, which of the following animals cannot be hunted by any person except under some provisions provided by Law?

  1. Gharial
  2. Indian Wild Ass
  3. Wild Buffalo

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

Refer http://www.envfor.nic.in/legis/wildlife/wildlife2s1.html. All three are mentioned here.

 

36) Which of the following statements is/are true of the fundamental duties of an Indian Citizen?

  1. A legislative process has been provided to enforce these duties;
  2. They are co-related to legal duties.

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

 

37) Consider the following pairs –

  1. Radhakanta Deb – First President of the British Indian Association
  2. Gazulu Lakshmi narasu Chetty – Founder of the Madras Mahajan Sabha
  3. Surendra Nath Banerjee – Founder of the Indian Association

Which of the above pairs is/are correctly matched –

  1. a) 1 Only
  2. b) 1 & 3 only
  3. c) 2 & 3 only
  4. d) 1,2 & 3

Answer: (b)

Explanation: Founders of Madras Mahajan Sabha were  M. Veeraraghavachariar, G. Subramania Iyer and P. Anandacharlu.

 

38) Which one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India  –

  1. a) Liberty of thought;
  2. b) Economic Liberty;
  3. c) Liberty of expression;
  4. d) liberty of belief

Answer: (b)

 

39) With reference to Quality Control of India (QCI), consider the following statements –

  1. QCI was set up jointly by the Government of India and the Indian Industry;
  2. Chairman of QCI is appointed by the Prime Minister on the recommendation of the Industry to the Government.

 

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Refer http://www.thehindubusinessline.com/news/former-mckinsey-india-head-to-chair-apex-accreditation-body/article6419024.ece

 

40) What is the purpose of setting up of Small Finance Banks (SFBs) in India?

  1. to supply credit to small business units;
  2. to supply credit to small and marginal farmers;
  3. To encourage young entrepreneurs to set up business particularly in rural areas.

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 & 2 only

(b) 2 & 3 only

(c) 1 &3

(d) 1, 2 & 3

Answer: (a)

Refer http://www.business-standard.com/article/finance/all-you-want-to-know-about-small-banks-and-payments-banks-114072100489_1.html

 

41.) With reference to Asia-Pacific Ministerial Conference on Housing and Urban Development (APMCHUD), consider the following statements –

  1. The first APMCHUD was held in India in 2006 on the theme “Emerging Urban Forms – Policy, Responses and Government Structures”;
  2. India hosts all the ministerial conferences in partnership with ADB, APEC, and ASEAN

 

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

Explanation: 5th conference was held in South Korea. Theme of first conference was empowering communities for sustainable urbanization

 

42) Democracy is a superior virtue lies in the fact that it calls in to activity –

  1. a) the intelligence and character of ordinary men and women;
  2. b) the methods for strengthening executive leadership;
  3. c) a superior individual with dynamism and vision;
  4. d) a band of dedicated party workers

Answer: (a)

 

43) Which of the following is the most likely consequence of implementing the Unified Payment Interface (UPI) –

  1. a) Mobile wallets will not be necessary for online payments;
  2. b) digital currency will totally replace the physical currency in about two decades;
  3. c) FDI inflows will drastically increase;
  4. d) direct transfer of subsidies to poor people will become very effective

Answer: (a)

 

44) The terms “Event Horizon”, “Singularity”, “String Theory” and “Standard Model” are sometimes seen in the news in the context of –

  1. a) observation and understanding of the Universe;
  2. b) study of the solar and lunar eclipse;
  3. c) placing satellites in the orbits of Earth;
  4. d) origin and evolution of living organisms on the Earth

Answer: (a)

Refer https://en.wikipedia.org/wiki/String_theory

 

45) With reference to Agriculture in India how can the technique of Genome sequencing often seen in news be used in the immediate future –

1.) Genome sequencing can be used to identify the genetic markers for disease resistance and drought tolerance in various crop plants;

2.) This technique helps in reducing the time required to develop new varieties of crop plants;

3.) It can be used to decipher the host – pathogen relationship in crops.

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 & 3 only

(c) 1 & 3 only

(d) 1, 2 & 3

Answer: (d)

Refer http://www.biotecharticles.com/Biotech-Research-Article/Genomics-and-Its-Applications-in-Agriculture-2164.html

 

46) The main advantage of the Parliamentary form of Government is that –

  1. a) the Executive and Legislature work independently;
  2. b) it provides continuity of policy and is more efficient;
  3. c) the Executive remains responsible to the Legislature;
  4. d) the head of the Government can be changed without Election

Answer: (c)

 

47) In the context of India, which one of the following is the correct relationship between Rights and Duties?

  1. a) Rights are correlated with the duties;
  2. b) Rights are personal and hence independent of Society and duties;
  3. c) Rights, not duties, are important for the advancement of the personality of the citizen;
  4. d) Duties, not rights, are important for the stability of the State

Answer: (a)

 

48) The mind of the makers of the Constitution of India is reflected in which of the following?

  1. a) the Preamble
  2. b) the Fundamental Rights
  3. c) Directive Principles of State policy
  4. d) the Fundamental Duties

Answer: (a)

 

49) If you travel by Road from Kohima to Kottayam, what is the minimum number of states with in India through which you can travel including the origin and the destination?

  1. a) 6
  2. b) 7
  3. c) 8
  4. d) 9

 

Answer: (b)

Explanation: Check political map of India

 

50) The Parliament of India exercises control over the functions of the Council of Ministers through –

1.) Adjournment motion;

2.) Question hour;

3.) Supplementary questions.

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 & 3 only

(c) 1 & 3 only

(d) 1, 2 & 3

 

Answer: (d)

 

51) Which one of the following was a very important sea port in the Kakatiya Kingdom?

  1. a) Kakinada
  2. b) Motupalli
  3. c) Machillipatnam(Masulipatnam)
  4. d) Nelluru

 

Answer: (c)

Explanation: Marco Polo referred to the kingdom as Mutfili, which was the name for the area around a major port of the dynasty, now known as Masulipatnam.

 

52) With reference to “Global Climate Change Alliance”, which of the following statement is/are correct?

1) It is an initiative of the European Union;

2) It provided technical and financial support to targeted developing countries to integrate climate change into their development policies and budgets.

3) It is coordinated by World Resources Institute (WRI) and World Business Council for sustainable development

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 & 2 only

(b) 3 only

(c) 2 & 3 only

(d) 1, 2 & 3

Answer: (a)

Refer http://www.gcca.eu/about-the-gcca/what-is-the-gcca

 

53) With reference to the religious history of India, consider the following statements –

  1. Sautantrika and Sammitiya were the sects of Jainism
  2. Sarvastivadin held that the constituent of phenomena were not wholly momentary but existed forever in the latent form

 

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

Explanation: Sautantrika is a sect of Buddhism. 2nd part of question is a repeat from CSE 1996. Refer Q79 in https://www.scribd.com/document/25511838/History-Previous-Paper-1996

 

54) Mediterranean Sea is a border of which of the following countries?

  1. Zordan
  2. Iraq
  3. Lebanon
  4. Syria

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1, 2 & 3 only

(b) 2 & 3 only

(c) 3& 4 only

(d) 1, 3 & 4 only

Answer: (c)

Refer https://en.wikipedia.org/wiki/Mediterranean_Sea

 

55) With reference to National Investment and Infrastructure Funds, which of the following statements is/are correct?

  1. It is an organ of NITI Aayog’
  2. It has a corpus of Rs. 4, 00, 000 crore at present

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1 only

(b) 2only

(c)Both 1& 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

Refer http://arthapedia.in/index.php%3Ftitle%3DNational_Investment_and_Infrastructure_Fund_(NIIF)

 

56) The Global Infrastructure Facility is a/an –

  1. a) ASEAN Initiative to upgrade infrastructure in Asia and financed by credit from the ADB
  2. b) World bank collaboration that facilitates the preparation and structuring of complex infrastructure, PPPs to enable mobilization of the private sector and institutional investor capital
  3. c) Collaboration among the major banks of the world with the OECD and focussed on expanding the set of infrastructure projects that have the potential to mobilize private investment
  4. d) UNCTAD funded initiative that seeks to finance and facilitate the infrastructure development in the world

Answer: (b)

Refer http://blogs.worldbank.org/ppps/global-infrastructure-facility-closing-infrastructure-gap-building-country-capacity

 

57) For election to the Lok Sabha, a nomination paper can be filed by –

  1. a) Anyone residing in India;
  2. b) a resident of the constituency from which the election is to be contested;
  3. c) any citizen of India whose name appears in the Electoral role of a constituency;
  4. d) any citizen of India

Answer: (c)

 

58) Consider the following statements –

  1. In India, the Himalayas are spread over the five states only;
  2. Western ghats are spread over the five states only;
  3. Pulicat Lake is spread over two states only

 

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 & 2 only

(b) 3 only

(c) 2 & 3 only

(d) 1 & 3 only

Answer: (b)

Explanation: Himalayas traverse across J&K, HP, UK, Sikkim, Arunachal, Assam, WB. Western Ghats traverse across Guj, MH, Goa, Karnataka, TN, Kerala

 

59) Biological Oxygen Demand is a standard criterion for –

  1. a) measuring oxygen levels in blood;
  2. b) computing oxygen levels in the forest ecosystem;
  3. c) pollution assay in aquatic ecosystem;
  4. d) assessing oxygen levels in high altitude regions

Answer: (c)

 

60) With reference to the role of UN-Habitat in the United Nations Programme working towards a better urban future, which of the statements is/are correct –

  1. UN-Habitat has been mandated by the United Nations General Assembly to promote socially and environmentally sustainable towns and cities to provide adequate shelter for all.
  2. Its partners are either governments or local urban authorities only;
  3. UN Habitat contributes to the overall objective of the United Nations System to reduce poverty and to promote access to safe drinking water and basic sanitation.

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1, 2 & 3

(b) 1& 3 only

(c) 2& 3 only

(d) 1 only

Answer: (b)

Refer https://unhabitat.org/about-us/un-habitat-at-a-glance/

 

61) With reference to the ‘National Skills Qualifiction Framework’, which of the statements is/are correct –

  1. Under NSQF a learner can acquire the certification for competency only through formal learning.
  2. An outcome expected from the NSQF is the mobility between vocational and general education.

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1 only

(b) 2only

(c)Both 1 &2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

Refer http://www.skilldevelopment.gov.in/nsqf.html

 

62) In the context of Indian history, the principle of Dyarchy refers to –

a)Division of the central legislature in to two houses;

  1. b) Introduction of double government i.e. Central and State Governments;
  2. c) having two sets of rulers, one in London and another in Delhi;
  3. d) Division of the subjects delegated to the provinces into two categories

 

Answer: (d)

 

63) Consider the following in respect of ‘National Career Service’ –

  1. ‘National Career Service’ is an initiative of the DOPT;
  2. ‘National Career Service’ has been launched in a mission mode to improve the employment opportunities to uneducated youth of the country.

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1 only

(b) 2 only

(c)Both 1 & 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

Explanation: It is initiative of Ministry of Labor. Provides opportunities to unemployed (not uneducated) youth.

 

64) Which of the following statements best describes the term ‘Scheme for Sustainable Structuring of Stressed Assets’ recently seen in news?

  1. a) It is a procedure for considering ecological costs of developmental schemes formulated by the Government.
  2. b) It is a scheme of RBI for reworking the financial structure of big corporate entities facing genuine difficulties.
  3. c) It is a disinvestment plan of the Government regarding Central Public Sector Undertakings
  4. d) It is an important provision in ‘The Insolvency and Bankruptcy Code’ recently implemented by the Government.

Answer: (b)

 

65) Consider the following statements:

  1. Climate and Clean Air Coalition to Reduce Short Lived Climate Pollutants is a unique initiative of G20 group of countries
  2. The CCAC focuses on methane, black carbon and hydrofluorocarbons

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1 only

(b) 2 only

(c)Both 1 & 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

Refer https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_and_Clean_Air_Coalition_to_Reduce_Short-Lived_Climate_Pollutants

 

66) With reference to the Indian Ocean Dipole sometimes mentioned in the news while forecasting Indian monsoon, which of the following statements is/are correct?

  1. IOD phenomenon is characterised by a difference is sea surface temperature between tropical western Indian ocean and tropical eastern Pacific ocean
  2. An IOD phenomenon can influence an El Nino’s impact on the monsoon.

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1 only

(b) 2 only

(c)Both 1 & 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

Explanation: difference is sea surface temperature between tropical western Indian ocean and tropical eastern Indian ocean (not Pacific ocean)

 

67) If you want to see gharials in their natural habitat, which one of the following is the best place to visit?

  1. a) Bhitarkanika mangroves
  2. b) Chambal river
  3. c) Pulicat Lake
  4. d) Deepor Beel

Answer: (b)

Refer https://en.wikipedia.org/wiki/National_Chambal_Sanctuary. Bhitarkanika has crocodiles.

 

68) Consider the following in respect of Indian Ocean Naval Symposium (IONS)

  1. Inaugural IONS was held in India in 2015 under the chairmanship of Indian Navy
  2. IONS is a voluntary initiative that seeks to increase maritime cooperation among navies of littoral states of Indian Ocean Region

 

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c)Both 1 & 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

Explanation: Inaugural IONS was held in 2008.

 

69) The painting of Bodhisattva Padmapani is one of the most famous and oft-illustrated paintings at

  1. a) Ajanta
  2. b) Badami
  3. c) Bagh
  4. d) Ellora

Answer: (a)

 

70) Consider the following pairs –

  1. Chaliha Sahib Festival – Sindhis
  2. Nanda raaj jaat Yatra – Gonds
  3. Wari-warkaari – Santhals

Which of the above pairs is/are correctly matched –

  1. a) 1 Only
  2. b) 2& 3 only
  3. c) 1& 3 only
  4. d) None of the above

Answer: (a)

Refer https://en.wikipedia.org/wiki/Pandharpur_Wari

 

71) Which of the following practices can help in water conservation in agriculture?

  1. Reduced or zero tillage of the land
  2. Applying gypsum before irrigating the field
  3. Allowing crop residue to remain in the field

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1and 2only

(b) 3only

(c) 1and 3 only

(d) 1, 2and 3

Answer: (c)

 

72) Consider the following statements:

The nation-wide Soil Health Card Scheme aims at

  1. Expanding the cultivable area under irrigation
  2. enabling the banks to assess the quantum of loans to be granted to farmers on the basis of soil quality
  3. checking the overuse of fertilizers in farmlands

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1 and 2only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

Refer https://en.wikipedia.org/wiki/Soil_Health_Card_Scheme

 

73) Consider the following pairs –

  1. Lipstick – Lead
  2. Soft drinks – Brominated vegetable oils
  3. Chinese fast food – Monosodium Glutamate

Which of the above pairs is/are correctly matched –

  1. a) 1 Only
  2. b) 2& 3 only
  3. c) 1& 3 only
  4. d) 1,2 and 3

Answer: (d)

 

74) OLEDs are used to create digital display in many devices. What are the advantages of OLEDs over LCDs?

  1. OLED displays can be fabricated on flexible plastic substrates
  2. Roll-up displays embedded in clothing can be made using OLEDs
  3. Transparent displays are possible usind OLEDs

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None of the above

Answer: (c)

 

75) Which of the following is are famous for sun temples?

  1. Arasavalli
  2. Amarkantak
  3. Omkareshwar

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c)1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

Refer http://www.templenet.com/suntemple.html

 

76) Consider the following statements:

  1. In the election for lok sabha or the state assembly, the winning candidate must get atleast 50 percent of the votes polled, to be declared elected.
  2. According to the provisions laid down in the Constitution of India, in Lok Sabha, the Speaker’s post goes to the majority party and the Deputy Speaker’s post to the Opposition.

 

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c)Both 1 & 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

 

77) Which of the following has/have occurred in India after its liberalisation of economic policies in 1991?

  1. Share of agriculture in GDP increased enormously.
  2. Share of India’s export in World Trade increased.
  3. FDI inflows increased
  4. India’s foreign exchange reserves increased enormously.

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1 and 4 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (b)

 

78) What is the application of Somatic Cell Nuclear Transfer Technology?

  1. a) Production of biolarvicides
  2. b) Manufacture of biodegradable plastics
  3. c) Reproductive cloning of animals
  4. d) Production of organisms free of diseases

Answer: (c)

Refer https://www.sciencedaily.com/terms/somatic_cell_nuclear_transfer.htm

 

79) Consider the following statements:

1.)NPCI helps in promoting the financial incusing in the country;

2.) NPCI has launched RuPay, a card payment scheme.

 

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 & 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

 

80) The term ‘M-STrIPES’ is sometimes seen in the news in the context of –

  1. a) captive breeding of wild fauna;
  2. b) maintenance of tiger reserve;
  3. c) indigenous satellite navigation system;

d.) security of national highways

Answer: (b)

 

81) What is/are the most likely advantages of implementing the GST?

1.) It will replace multiple taxes collected by multiple authorities and will thus create a single market in India;

2.) It will drastically reduce the current account deficit of India and will enable it to increase its foreign exchange reserves;

3.) it will enormously increase the growth and size of the economy of India and will enable it to overtake China in the near future;

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c)1 and 3 only

(d) 1, 2, and 3

Answer: (a)

 

82) ‘Broad based Trade and Investment Agreement’ is sometimes seen in the news in the context of negotiations held between India and –

  1. a) European Union
  2. b) Gulf Cooperation Council
  3. c) OECD
  4. d) Shanghai Cooperation Organisation

Answer: (a)

 

83) Consider the following statements –

1) India has ratified the Trade Facilitation Agreement of WTO;

2) TFA is a part of WTO’s Bali Ministerial package of 2013;

3) TFA came in force in January 2016

 

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2, and 3

Answer: (a)

Explanation: TFA came in force in Feb 2017

 

84) What is the importance of developing Chabahar Port by India?

  1. a) India’s trade with African countries will enormously increase;
  2. b) India’s relations with oil producing Arab countries will be strengthened;
  3. c) India will not depend on Pakistan for access to Afghanistan and Central Asia
  4. d) Pakistan will facilitate and protect the installation of a Gas pipeline between Iraq and India

Answer: (c)

 

85) In India, it is legally mandatory for which of the following to report on cyber security incidents?

1) Service providers

2) Data centres

3) Body corporate

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2, and 3

Answer: (d)

Refer https://cis-india.org/internet-governance/blog/incident-response-requirements-in-indian-law

 

86) Right to vote and to be elected in India is a –

  1. a) Fundamental Right
  2. b) Natural Right
  3. c) Constitutional Right
  4. d) Legal Right

Answer: (c)

Explanation: Article 326 of Indian Constitution

 

87) What is the purpose of ‘evolved Laser Interferometer  Space Antenna (eLISA) project?

  1. a) To detect Neutrinos
  2. b) To detect gravitational waves
  3. c) to detect the effectiveness of the missile defence system
  4. d) to study the effect of solar flares on our communication systems

Answer: (b)

 

88) What is the purpose of Vidyanchali Yojana?

1) To enable the famous foreign educational institutions to open their campuses in India;

2) To increase the quality of education provided in government schools by taking help from the private sectors and the community;

3) to encourage voluntary monetary contributions from private individuals and organisations so as to improve the infrastructural facilities for primary and secondary schools.

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 2 only

(b) 3only

(c)1 and 2 only

(d) 2 and 3 only

Answer: (a)

 

89) What is the aim of the programme “Unnat Bharat Abhiyan”?

  1. a) Achieving 100% literacy by promoting collaboration between voluntary organisations and government education systems and local communities.
  2. b) connecting institutions of Higher Education with local communities to address development challenges through appropriate technologies.
  3. c) strengthening India’s scientific research institutions in order to make India a scientific and technological power.
  4. d) Developing human capital by allocating special funds for healthcare and education of rural and urban poor, and organising skill development programmes and vocational training for them.

Answer: (b)

 

90) Consider the following statements –

1) The election commission of India is a five-member body

2) Union ministry of home affairs decide the election schedule for the conduct of both general elections and bye-elections

3) Election Commission resolves the disputes related to splits/mergers of recognised political parties.

 

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 only

Answer: (d)

 

91) In India, if a species of tortoise is declared protected under Schedule I of the Wildlife (Protection) Act, 1972, what does it imply?

  1. a) It enjoys the same level of protection as the tiger
  2. b) It no longer exists in the wild, a few individuals are under captive protection; and now it is impossible to prevent its extinction
  3. c) It is endemic to a particular region of India
  4. d) Both (b) and (c) above are correct

Answer: (a)

 

92) In India, Judicial Review implies

  1. a) The power of judiciary to pronounce upon the constitutionality of laws and executive orders.
  2. b) The power of the Judiciary to question the wisdom of the laws enacted by the legislatures
  3. c) The power of the Judiciary to review all the legislative enactments before they are assented to by the President
  4. d) The power if the Judiciary to review its own judgements given earlier in similar or different cases

 

Answer: (a)

 

93) With reference to the Indian Freedom Struggle, consider the following events–

1) Mutiny in the Royal Indian Navy

2) Quit India Movement Launched

3) Second round table conference

 

What is the correct chronological sequence of the above events?

(a) 1-2-3

(b) 2-1-3

(c) 3-2-1

(d) 3-1-2

Answer: (c)

 

94)   Consider the following statements –

1) Tax revenue as a percentage of GDP of India has steadily increased in the last decade

2) Fiscal Deficit as a percent of GDP has steadily increased in the last decade

 

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

Explanation: Tax to GDP ratio has remained largely flat in the 16-17% range since 1991. FD has decreased and then increased during recession, then again decreased.

 

95) Recently there was a proposal to translocate some of the lions from their natural habitat in Gujarat to which one of the following sites?

a) Corbett National Park

b) Kuno Palpur Wildlife Sanctuary

c) Mudumalai Wildlife Sanctuary

d) Sariska National Park

Answer: (b)

 

96) Which of the following are not necessarily the consequences of the proclamation of President’s rule in a State?

  1. Dissolution of the state legislative assembly
  2. Removal of the Council of Ministers in the State
  3. Dissolution of the Local bodies

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

 

 

97) Which of the following are envisaged by the Right against Exploitation in the Constitution of India?

1.Prohibition of traffic in human beings and forced labour

2.Abolition of untouchability

3.Protection of the interests of minorities

4. Prohibition o employment of children in factories and mines

 

Select the correct answer using the code given below –

(a) 1, 2 and 4 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 1 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (c)

 

98) Which of the following is geographically closest to Great nicobar?

a) Sumatra

b) Borneo

c) Java

d) Srilanka

Answer: (a)

 

99) Out of the following statements, choose the one that brings out the principle underlying the Cabinet form of Government:

a) An arrangement for minimizing the criticism against the Government whose responsibilities are complex and hard to carry out to the satisfaction of all.

b) A mechanism for speeding up the activities of the Government whose responsibilities are increasing day by day.

c) A mechanism of parliamentary democracy for ensuring collective responsibility of the Government to the people

d) A device for strengthening the hands of the head of the Government whose hold over the people is in a state of decline.

Answer: (b)

 

100) Which of the following is not a feature of Indian Federalism?

a) There is an independent judiciary in India

b) Powers have been clearly divided between the Centre and the States

c) The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha.

d) It is the result of an agreement among the federating units.

Answer: (d)

 

June 18, 2017

0 Responses on UPSC Prelims 2017 Key and Solutions"

Leave a Message